készségfejlesztő és megoldásközpontú tanácsadás serdülő- és ifjúkorú gyermekeiket nevelő szülők számára

A körülbelül 12 éves kortól 24 éves korig tartó serdülő- majd ifjúkor gyakran a szülők életében a legnehezebb időszak. A személyiségfejlődés természetes következményeként a fiatalok kezdenek elhúzódni szüleiktől és az autonómiát keresik. Megkérdőjelezik a szülői értékrendet és a szülői tekintélyt.

Nagy kihívást jelenthet a szülőknek támogatónak és szeretetteljesnek maradni, amikor tehetetlennek és frusztráltnak érzik magukat a kölcsönös megértés és tisztelet hiányától.

Előfordulhat az is, hogy épp az ellenkezője történik. Kamaszunk nem mer lázadni, túlzottan elfogadó, hogy “ne okozzon gondot” szeretett szülei számára. Lázadni pedig akkor is kell, bár nem mindegy, milyen módon. Szüleikhez hasonlóan a fiatalok is küzdenek a szüleikkel való kapcsolatteremtés nehézségeivel. Szükségük van szüleikre, a felnőttek tapasztalataira és bölcsességére, ám már sokkal több önállóságot igényelnek, a felelősség tanulásának lehetőségét, bizalmat, figyelmet, de a biztonságot jelentő szülői határokat is.

Bubble

A serdülőkor és az ifjúkor új készségek tanulását és alkalmazását igényli a szülőktől. Ez az időszak olykor radikálisan más hozzáállást követel tőlük a problémamegoldás és a fegyelmezés módjában, ha sikert akarnak elérni. Azonban a változás szükségességére úgy is tekinthetünk, mint lehetőségre, amelynek során fejlődhetünk és nagyobb önismeretre tehetünk szert. Ezáltal kapcsolatunk nem csak gyermekeinkkel, de önmagunkkal és másokkal is teljesebbé válhat.

A rövid távú, készségalapú, pozitív szülői nevelésre épülő tanácsadás azt a célt szolgálja, hogy számos hatékony stratégiával és eszközzel ruházza fel a szülőket, amelyeket otthon közösen kipróbálhatnak miközben támogatást és visszajelzést kapnak tanácsadójuktól. Ezáltal kevésbé érezhetik egyedül és elveszettnek magukat a szülői pálya sok kihívást tartogató területén.

Share on: